LIVE TEXT | Război în Ucraina. Trupele ucrainene încă luptă pentru Bahmut. La Summit-ul G7 se discută formula de pace dintre Ucraina și Rusia
Este a 452-a zi de la începutul războiului în Ucraina. La Summit-ul G7 se discută și despre formula de pace pentru încetarea războiului. Armata ucraineană este angajată în lupte grele pentru Bahmut atât în oraș cât și în jurul acestuia.
FOTO Profimedia
UPDATE 07:05 Moscova susţine că a cucerit oraşul Bahmut
Moscova a revendicat sâmbătă seara cucerirea completă a oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei şi scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din ţară de la asaltul rusesc din februarie 2022, relatează Agerpres.
"În urma acţiunilor ofensive ale unităţilor de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei din unitatea +Sud+, eliberarea oraşului Artemivsk este completă", a afirmat ministerul rus al apărării, folosind numele sovietic al localităţii Bahmut.
UPDATE 07:00 Zelenski la Summit-ul G7: Atragem cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri posibil de dragul Ucrainei
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video pe rețelele de socializare în care vorbește despre scopul său la Summitul G7, din Japonia. El a transmis că s-au discutat subiecte legate de formula de pace dintre Rusia și Ucraina, dar și programe de sprijin pentru țara sa.
“Formula de pace. Atragem cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri posibil de dragul Ucrainei. Apărare. Programe de sprijin pe termen lung pentru Ucraina. Finanţe şi economie. Prima zi la Hiroshima este foarte puternică. A doua zi va fi şi mai puternică”, a spus Zelenski pe Twitter.
UPDATE 05:00 Rusia a emis mandat de arestare pe numele procurorului șef al CPI
Curtea Penală Internaţională (CPI) afirmă că nu este "descurajată" de faptul că Rusia l-a pus pe procurorul său şef pe o listă de urmăriţi, relatează news.ro .
Decizia rușilor vine la aproximativ două luni duoă ce Karim Khan a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Rușii au calificat mandatul de arestare împotriva liderului rus ca fiind nul.
Potrivit CPI, această mișcare a rușilor are ca rol subminarea "mandatul său legal de a asigura răspunderea pentru cele mai grave crime".
UPDATE 04:00 Atac rusesc soldat cu rănirea a cinci persoane la Toretsk
Orașul Toretsk, din regiunea Donețk, a fost atacat cu rachete Grad. În urma atacului au fost rănite cinci persoane, printre care și un copil de 11 ani.
Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko a afirmat că atacul forțelor ruse a vizat întregul oraș și a distrus mai multe clădiri și un spital.
UPDATE 03:00 Trupele ucrainene încă luptă pentru Bahmut
Armata ucraineană este angajată în lupte grele pentru Bahmut atât în oraș cât și în jurul acestuia.
„Luptele grele pentru orașul Bahmut continuă. În plus, în timpul zilei, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive fără succes în direcția Bila Hora”, transmite armata ucraineană.
Forțele armate ucrainene au mai câștigate mici zone de teritoriu în ultimele săptămâni în orașul dominat de armata rusă. Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat în urmă cu câteva zile că a preluat controlul complet asupra Bahmutului.
UPDATE 02:00 Papa Francisc îi cere unui cardinal italian să îşi asume o misiune de pace pentru Ucraina
Papa Francisc i-a cerut cardinalului italian Matteo Zuppi să îşi asume o misune de pace, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, a anunţat sâmbătă Vaticanul, relatează Agerpres.
Zuppi, în vârstă de 67 de ani, este preşedintele conferinţei episcopilor din Italia.
Suveranul pontif s-a referit la intenţia de a lansa o misiune de pace pentru Ucraina luna trecută, la întoarcerea dintr-o vizită în Ungaria. El nu a dat însă detalii concrete despre iniţiativă, declarând presei că "este o misiune în curs, dar nu este încă publică. Atunci când va fi publică, o voi dezvălui".
Conform unui comunicat al Vaticanului, cardinalul Zuppi va încerca "să contribuie la reducerea tensiunilor în conflictul din Ucraina, cu speranţa - la care Sfântul Părinte nu a renunţat niciodată - de a începe astfel procese de pace".
UPDATE 00:00 Şeful Apărării: Obiectivul principal rămâne descurajarea Rusiei de a provoca militar spaţiul euro-atlantic
Obiectivul principal rămâne descurajarea Rusiei de a provoca militar spaţiul euro-atlantic, a susţinut, la cea de-a VII-a ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum", şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
"Până acum, descurajarea a funcţionat. Nu a existat vreo ameninţare militară asupra vreunui stat NATO. Suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat. În context naţional, suntem mulţumiţi pentru alocarea bugetară de 2,5% din PIP pentru Apărare, începând cu acest an. Rămânem foarte atenţi ca această alocare să obţină cele mai bune efecte.
Suntem interesaţi de programare de înzestrare cu capabilităţi pentru forţele aeriene, cu sisteme de antiaeriene portabile, cu sisteme antiaeriene cu raza scurtă şi foarte scurtă de acţiune, cu capabilităţi de infanterie mecanizată, cu sisteme aeriene fără pilot, capabilităţi de război electronic, capabilităţi navale şi altele.
În acelaşi timp, construim capabilităţi de mobilitate şi de asigurare a condiţiilor ţării-gazdă pentru trupele aliate dislocate aici. Este responsabilitatea noastră, ca stat situat pe flancul estic aliat, de a dezvolta capacitatea necesară asigurării întăririi forţelor NATO pe acest flanc", a afirmat generalul Daniel Petrescu, conform unui comunicat de presă remis de MApN sâmbătă.
Cu acelaşi prilej, şeful Apărării a afirmat că acţiunile ofensive declanşate în mod nejustificat de Rusia împotriva Ucrainei au făcut din Marea Neagră şi din zona Balcanilor o regiune caracterizată de o permanentă instabilitate, cu potenţial de-a alimenta conflictele îngheţate.
"Lecţiile identificate din conflictul dus în apropierea graniţelor noastre influenţează modul în care planificăm şi dezvoltăm capabilităţile defensive proprii, inclusiv prin pregătirea teritoriului pentru apărare şi asigurarea stocurilor, care sunt foarte importante.
În termeni strict legaţi de apărare, pentru că apărarea teritoriului aliat este focusul nostru organizaţional, suntem angajaţi pe mai multe linii de efort, cum ar fi dezvoltarea unor capabilităţi robuste ISR (informaţii, supraveghere şi cercetare), supravieţuirea sistemelor strategice de comandă-control, apărarea antiaeriană, capabilităţi de tragere de precizie cu bătaie lungă şi altele", a arătat şeful Apărării.
De asemenea, oficialul militar a arătat că se acţionează pentru menţinerea şi chiar creşterea participării forţelor româneşti în operaţii conduse de NATO şi UE:
"Avem o implicare consistentă în misiunea EUFOR ALTHEA a UE în Bosnia şi Herţegovina, pentru că suntem conştienţi că securitatea în Balcani este legată de securitatea Mării Negre.
Aşadar, ne construim securitatea prin consolidarea propriei capacităţi defensive şi prin angajamentele pe care le avem în context NATO şi UE, respectiv în baza parteneriatului strategic cu Statele Unite. Şi cred că trebuie să ne transformăm împreună pentru că doar împreună ne putem atinge obiectivele din domeniul apărării", a adăugat Daniel Petrescu.
Sursa: adevarul.ro